jueves, 20 de marzo de 2008

Bettine von Arnim (1785-1859)

En el llibre Vull comprendre, Història de dones filòsofes, Ingeborg Gleichauf parla de la pensadora alemanya Bettine von Arnim (1785-1859) i explica que "li agradava de remarcar la seva manca d'intel·lectualisme: N'estic contenta, així no necessito heure-me-les amb idees inaccessibles (...) L'intel·lecte cobreix tot alò que s'ha d'aprendre amb una capa de boira que no ens deixa veure la veritat." L'intel·lectualisme i l'estudi dels clàssics són, per a Bettina von Arnim, propis de l'esperit filisteu que utilitza la raó com una eina simplement utilitària.
.
La recerca de la llibertat ha de ser individual. La pensadora posa la religió en suspens, schwebereligion. Segons la filòsofa, "el movifment és el principi bàsic de tota vida; s'han d'imaginar possibilitats, la mirada s'ha de dirigir al futur. No hi ha una base fixa i invariable sobre la qual pugui descansar tot. Per a Bettine von Arnim només és etern l'esdevenir.
.
Defensora d'una monarquia constitucional en la qual el rei ha de ser revolucionari, va defensar la creació d'un "Ministeri dels pobres" i "en el seu Königsbuch ('Llibre del rei') critica les presons, que qualifica de 'cambres de martiri'. Quan algú es converteix en criminal, no en té la culpa la disposició de l'home al pecat, sinó la malaltissa concepció de valors de la societat."
.
Saber i ser savi són dues coses diferents... Un matemàtic, un historiador, un professor de dret: tot forma part del món dels fòssils, dels filisteus... Ser savi és estar creixent en el terreny saludable de l'esperit, on l'esperit arriba a florir. Allí no necessita retenir res a la memòria, no necessita separar la fantasia de la realitat; la mateixa ànsia de saber em sembla que allí és tan sols com un bes de l'ànima amb l'esperit, un frec de tendresa amb la veritat, i et fan vivificar enèrgicament.
.
Bettine von Arnim, Die Günderrode

.
Ingeborg Gleichauf, Vull comprendre, Història de dones filòsofes, Editorial La Desclosa, primera edició: Barcelona, abril de 2005

.

No hay comentarios: